Recomandari

Va oferim informatii si recomandari pentru o buna utilizare si prelungirea vietii acumulatorului dumneavoastra.

Va rugam sa cititi cu atentie aceste recomandari, pentru a cunoaste masurile de exploatare a bateriei pe care ati achizitionat-o si mai ales obligatiile care va revin. Este imperativ necesar sa respectati regurile de protectie, pentru a va feri de posibilele accidente.

Alegeti corect tipul de acumulator potrivit autovehiculului dumneavoastra (amperaj, dimensiuni). Intotdeauna este binevenit un plus de capacitate, dar nu mai mult de 30% decat cea prescrisa de fabricant. Nu achizitionati niciodata o baterie sub necesitatile autovehiculului dumneavoastra!
Cititi cu atentie certificatul de garantie al acumulatorului si tineti cont de indicatiile referitoare la montarea, intretinerea, regimul de incarcare si conditiile garantiei.
Efectuati verificarea tehnica obligatorie impusa la cumparare, sau in termen de 10 zile lucratoare, respectand in totalitate intructiunile de montaj si exploatare.

1. TRANSPORT
Transportul acumulatorilor se face evitand pe cat posibil socurile si vibratiile si numai in pozitia de montare (cu bornele in sus), pentru evitarea deteriorarii lor sau chiar a scurgerii de electrolit.

2. DEPOZITARE
Bateriile livrate sunt formate si incarcare.Functioneaza cu electrolit, chiar daca acestea sunt”uscate”, sigilate. Bateriile se depoziteaza in incaperi inchise si uscate, cu temperaturi intre +5 si +30 grade C, ferite de caldura, radiatii solare, acizi, baze, saruri, uleiuri, si avand dopurile bine stranse (unde este cazul).
Este indicat a nu se depozita bateriile mai mult de aproximativ 6 luni, pentru a le pastra in parametrii functionali (bateriile se descarca in timp) dar si pentru a nu pierde o perioada considerabila de timp, din termenul de garantie. In cazul in care aveti baterii mai vechi depozitate (depozitare inseamna si neutilizarea masinii de mai bine de 1 luna), care sunt in garantie, va sfatuim sa le verificati tensiunea si gradul de incarcare inainte de a le utiliza.

3. INCARCAREA BATERIEI

Aici, gasiti redresoare potrivite pentru incarcarea corespunzatoare a unei baterii.

Pentru incarcare, polul (+) se leaga la polul (+) al sursei de curent continu (redresor), iar polul (-) al bateriei se leaga la polul (-) al sursei de curent, dupa care redresorul se conecteaza la reteaua electrica. La sfarsitul incarcarii se procedeaza in ordine inversa. Incarcarea se efectueaza cu dopurile scoase la bateriile cu busoane. Bateriile capsulate nu necesita scoaterea dopurilor. Timpul de incarcare variaza in functie de capacitatea in Ah a bateriei si de gradul acesteia de descarcare. Acesta este cuprins intre 36-48 ore pentru o baterie complet descarcata. Curentul de incarcare I(A)=0,1x (capcitatea nominala abateriei, in Ah). Daca este cazul dupa incarcare se controleaza nivelul electrolitului in fiecare celula si se completeaza numai cu apa distilata pana la nivelul maxim indicat pe bacul bateriei. Nu este necesar la bateriile capsulate.

Va recomandam redresoarele auto Absaar. Mai multe detalii aici: www.acumulatori.ro

4. MONTARE SI INTRETINERE
Va recomandam sa montati acumulatorul intr-un service autorizat! Defectele datorate montarii defectuoase duc la pierderea dreptului la garantie.
Bateria se fixeaza pe suport astfel incat sa nu existe jocuri. Inainte de a monta (demonta) bateria pe (de pe) autovehicul, se deconecteaza tot echipamentul electric pentru a evita scurtcircuitele accidentale . La montare, daca minusul instalatiei este la masa se va lega intai cablul (+) la polul (+) al acumulatorului si apoi cablul (-) la polul (-) al acumulatorului. La demontare se procedeaza in ordine inversa. In timpul exploatarii se verifica periodic nivelul electrolitului din baterie, chiar daca bateria este de tipul „fara intretinere” orificiile de aerisire ale dopurilor nu trebuie sa fie obturate. Daca nivelul acidului din baterie este sub semnul minim de pe bacul bateriei se completeaza numai cu apa distilata, niciodata cu acid sulfuric. Daca bateria este umezita si este necesara completarea cu apa distilata mai repede de o luna este semn ca plaja de tensiune a releului regulator este prea sus si bateria este supraincarcata. Daca densitatea electrolitului este scazuta sub 1,24 g/cmc inseamna ca plaja de tensiune a releului regulator este prea joasa si bateria se subincarca. Releul de tensiune al autovehicului trebuie sa fie reglat in plaga 13.6 – 14.4 V (cu si fara consumatori). Curentul in gol nu trebuie sa fie mare de 40 mA. In ambele cazuri, la supraincarcare sau la subincarcarea bateriei, trebuie sa va adresati unui service auto pentru remedierea sistemului de incarcare a autovehiculului.
La autovehiculele cu circuit electric de 24V este obligatoriu ca cele doua baterii inseriate sa fie identice constructiv (de acelasi tip), cu grad de uzura apropiat si cu aceeasi stare de incarcare (aceeasi densitate si tensiune la borne). Se interzice cuplarea directa la bornele oricarei baterii a unor consumatori de 12V. Pentru alimentarea acestora se va recurge la utilizarea unui convertor 24V/12V. Va recomandam ca in cazul defectarii uneia dintre baterii sa fie inlocuite ambele.
Functionarea bateriei in regim de subincarcare (bateria incarcata sub 75%) echivaleaza cu o subdimensionare tehnica, ce conduce in timp la defectarea prin suprasolicitare. Defectul de suprasolicitare este datorat exploatarii si duce la pierderea garantiei.
Incarcarea bateriei cu peste 14,5 V conduce in timp la supraincarcare. Defectul de supraincarcare este unul de exploatare si conduce la pierderea garantiei.
Pentru evitarea suprasolicitarii bateriei, prezentati-va din timp la unitatile service atunci când sesizati aparitia primelor rateuri de pornire a masinii sau motocicletei dumneavoastra.
Datele privind verificarea tehnica si validitatea corectitudinii incarcarii se inscriu in declaratia vanzatorului final. Ele conditioneaza garantia.

5. NEUTILIZAREA BATERIEI PE O PERIOADA MAI MARE DE 30 DE ZILE
Inainte de a scoate bateria din folosinta pentru o perioada de timp, incarcati complet bateria. In cazul unei autodescarcari mici, nivelul electrolitului si densitatea trebuie sa fie controlate la 30 zile. Daca densitatea este mai mica de 1,24 k/cmc este recomandabila reincarcarea bateriei.
Va sfatuim sa evitati stationarea indelungata a masinii (peste 3-6 luni), in special in timpul sezonului rece. De preferabil ar fi demontarea bateriei si depozitarea ei intr-un spatiu corespunzator, pana la reutilizare, cu reincarcarea ei in prealabil.

6. MASURI DE PROTECTIE
Bateriile contin electrolit = acid sulfuric! Acesta este foarte coroziv, putand cauza rani grave!
Daca acidul v-a atins ochii, spalati cu multa apa si consultati de urgenta un medic.
Daca acidul v-a atins hainele, spalati imediat cu sapun si clatiti cu multa apa.
Nu lasati niciodata bateriile sau acidul la mana copiilor. Gazul care se degaja in timpul incarcarii este exploziv!
Este strict interzisa prezenta unor flacari deschise sau producerea de scântei în preajma bateriei montate sau supuse procesului de încarcare pe redresor. Pericol de explozie!!

7. RECICLAREA BATERIILOR. PROTECTIA MEDIULUI
Acumulatorii uzati sunt considerati deseuri periculoase. Este interzisa aruncarea acumulatorilor uzati! Orice cumparator este obligat prin lege de a preda acumulatorul uzat spre colectare si valorificare la centrele special amenajate. Este obligatorie returnarea unui acumulator uzat, odata cu achizitionarea unuia nou, conform HG 1132/2008.
VESNA este colector autorizat de deseuri de baterii si acumulatori. Mai multe aici www.vesna-acurec.ro

8. GARANTIA
VESNA va ofera garantie pentru bateriile comercializate. Garantia bateriei este valabila de la 12 la 24 luni, în functie de marca si de bateria cumparata. Certificatul de garantie trebuie pastrat, alaturi de bonul fiscal sau factura.
Garantia bateriilor de pornire Revolt declasate este de 24 luni iar a celor Revolt Refurbished este 12 luni pentru autoturisme; de la data punerii in functiune (data cumpararii, in cazul bateriilor gata de folosire) cu conditia respectarii instrutiunilor de montare, intretinere, exploatare, depozitare si conservare precizate mai sus. In cadrul termenului de garantie, daca bateria prezinta defecte de fabricatie se inlocuiesc cu baterii noi, care beneficiaza in continuare de garantie pe perioda ramasa. In cadrul garantiei bateriei de pornire Revolt este inclusa in mod obligatoriu verificarea instalatiei de incarcare a masinii in termen de 10 zile de la cumpararea bateriei. Nerespectarea acestei clauze, precum si bateriile utilizate pentru alte echipamente decat pentru autovehicule, atrage dupa sine pierderea dreptului de garantie. Verificarea incadrarii reclamatiei in termenul de garantie se face atat prin documente (certificat de garantie si factura) cat si cu autovehiculul mentionat in certificatul de garantie. In cazul schimbarii autovehicului pe care este exploatata bateria pe parcursul garantiei cumparatorul se obliga sa verifice, contra cost, noul autovehicul, se va mentiona marca si numarul de inmatriculare a acestuia, precum si concluzia verificarii. Nerespectarea acestei conditii duce la pierderea garantiei.
Pentru verificarea in termen de garantie, utilizatorul are obligatia de a prezenta bateria curata, in stare incarcata, impreuna cu cerificatul de garantie si actul aditional cumpararii bateriei (bon fiscal sau factura). Constatarile si mentiunile din certificatul de garantie se vor face numai de catre service-urile autorizate. Va rugam sa contactati VESNA in situatia unei reclamatii sau pentru sesizari privind neconformitatea sau probleme in exploatarea acumulatorului Revolt achizitionat.

9. ANULAREA GARANTIEI
Se pierde dreptul de garantie si nu se inlocuiesc acumulatori in urmatoarele cazuri:
-nu sunt insotiti de acte originale
-lipsa, distrugerea sau modificarea datelor inscrise de producator pe baterie
-nu prezinta viza de verificare a instalatiei electrice in termenul prevazut in certificatul de garantie
-nu au rezolutia in clar „defect de fabricatie” aplicata de un service autorizat
-au carcasele sparte (explodate) sau bornele deteriorate
-sunt inghetati sau au placile deformate dupa inghet
-a fost folosit nerecorepunzator printr-o alegere diferita de specificatia tehnica a autovehiculuilui 
-urme de supraincarcare (dopuri cu depuneri de masa activa, densitati variate de la un element la altul, electrolit colorat, nivelul electrolitului sub limita admisa (15 mm deasupra placilor)
-autovehiculele care functioneaza cu cate 2 baterii, vor primi garantie numai in cazul in care ambele vor fi de acelasi tip, marca si data de cumparare.
Atentie! Costurile de remediere ale eventualelor reclamatii nefondate vor fi suportate de catre client. Acumulatorii vor fi diagnozati exclusiv la un service autorizat sau la sediul firmei.

© 2020 VESNA - Toate drepturile rezervate